30 Mayıs 2015 Cumartesi

RUSÇADA ERİL DİŞİL VE NÖTR CİNS İSİMLER


Rusçada kelimeler eril, dişil ve nötr yani orta cins olarak 3 gruba ayrılmaktadır. Bu isimler bazen temsil ettiği varlığın ya da durumun cinsiyetiyle aynı olsa da çoğu zaman cinsiyetle bir ilgisi yoktur. Örneğin teyze ve hala anlamlarına gelen тётя kelimesi son harfi "я" olduğu için dişil cinstir ve yine dişi bir varlığı temsil eder. Fakat amca ve dayı anlamlarına gelen дядя kelimesinin de sonunda "я" harfi vardır ve bu kelime eril cins kategorisinde bulunur. Bunların yanında стол kelimesi masa anlamına gelir ve eril cins kategorisindedir. Fakat gördüğünüz gibi bu kelimenin cinsiyetle hiçbir ilgisi yoktur. Sadece isimlendirme bu şekilde yapılmaktadır. Yine de bu yapı Rusçanın temelini oluşturur. Ad çekimleri cinsiyet baz alınarak yapılır.

Bir de sonu "ь [мягкий знак (yumuşatma işareti)]" ile biten isimler vardır. Bu kelimelerin görünüşünden eril ya da dişil cins olduğunu çoğu zaman anlayamayız. Bu yüzden bu tarz kelimeleri ezbere bilmemiz gerekmektedir. Biliyorum bir şeyleri ezberlemek insana her zaman zor gelir. Bir işin en sıkıcı kısmıdır ezberlemek. Bu yüzden farklı ezberleme yöntemleri geliştirmeye çalışırız. Örneğin ben sonu "ь" ile biten kelimelerin cinslerini aklımda tutmak için bir sıfatla birlikte ezberlemeye çalışıyorum.


толстый словарь - kalın sözlük 
белая ночь - beyaz gece

Görüldüğü gibi böyle bir kelime grubunu ezberlediğinizde sıfatın son eki sayesinde kelimenin cinsini de kendiliğinden ezberlemiş oluyoruz. Hem de bu şekilde ezberlenen kelimeler daha kolay akılda kalıyor ve unutulması daha zor oluyor. Sizin de kendinize özgü yöntemleriniz varsa yorum kısmında paylaşabilirsiniz.


Eril Cins / Мужской Род
Eril cins kelimeler son harfi sessiz harf ya da ь olan kelimelerdir. Bir kelime -тель, -рь veya -ль ile bitiyorsa eril olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca tüm ay isimleri erildir.

Sonu sessiz harfle biten eril kelimeler:
стол (masa), карандаш (kurşun kalem), телефон (telefon), март (Mart), музей (müze)


Sonu ь ile biten eril kelimeler:
преподаватель (öğretmen), словарь (sözlük), рубль (ruble), дождь (yağmur), день (gün), июнь (Haziran)


İstisnai eril kelimeler:
папа (baba), дядя (amca, dayı), дедушка (dede), мужчина (erkek), кофе (kahve)


Dişil Cins / Женский Род
Son harfi а, я ya da ь olan kelimelerdir. Sonu -ость ile biten kelimeler de dişil cinstir.

Dişil cinse ait örnek kelimeler:
мама (anne), газета (gazete), дочь (kız evlat), Россия (Rusya), нежность (şefkat)


Orta Cins / Средний Род
Sonu о ya da е olan kelimelerdir. "мя" ile biten kelimeler de orta cins kategorisindedir.
Orta cinde ait örnek kelimeler:
здание (bina), радио (radyo), письмо (mektup), платье (elbise), внимание (dikkat), имя (ad), время (zaman), знамя (sancak)

Categories: ,

3 yorum:

  1. Teşekkürler içim rahatladı :)

    YanıtlaSil
  2. Açıklama için teşekkürler. Fakat anlayamadığım şeyi sormak istiyorum. Bu kelimeleri hangi şartlarda bu şekilde kullanıyoruz? Yani "буфет" kelimesi yerine "буфетa" kelimesini ne zaman kullanmalıyız?

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler yararlı bir yazı.

    YanıtlaSil