1 Şubat 2016 Pazartesi

KELİME EZBERLEME TEKNİĞİ - 5 GÖZLÜ KUTU



Bu yazımda size kelime ezberlemek için çok güzel bir yöntemden bahsedeceğim: 5 gözlü kutu yöntemi. Bu yöntemle ezberlenmeyen kelime kalmayacak. Üstelik çok da kolay bir yöntem. Tek yapmanız gereken biraz zaman ayırmak o kadar. İngiltere kralı, rahmetli başkan Kennedy, Taçsız Kral Pele, Beckenbauer, kaleci Mayer, Nadia Comăneci, Brigitte Bardot ve Fenerbahçeli Cemil bile şöhretlerini bu yönteme borçlular. Gel vatandaş!!


Öncelikle yapmamız gereken üstteki resimdeki gibi 5 gözlü bir kutu temin etmek (en üstteki değil tabi, bir üstteki gibi). Bu kutuyu mukavvadan ya da ayakkabı kutularından da yapabilirsiniz. 

Daha sonra küçük kağıtların bir yüzüne ezberlemek istediğimiz İngilizce kelimeyi (ya da herhangi başka bir dildeki kelimeyi), diğer yüzüne de Türkçesini yazıyoruz. Tıpkı flash card tekniğinde olduğu gibi her bir kağıda sadece bir kelime yazıyoruz. Sonra da bu kağıtları kutunun ilk gözüne koyuyoruz.

Düzeneğimiz şu anda hazır!!!

Çalışmaya başladığımızda ilk bölmeden bir kart çekiyoruz. Bilirsek 2. bölmeye koyuyoruz, bilemezsek tekrar edebilmek için 1. bölmeye geri bırakıyoruz. 

İlk bölmedeki kartlar bitince 2. bölmeye geçiyoruz. Yine aynı yöntemi uygulayacağız. Bilirsek 3. bölmeye bilmezsek 1. bölmeye kağıdı geri atacağız ve bu şekilde 5. bölmeye kadar gelip çalışmamızı bitireceğiz.

Fakat unutmayın bilemediğimiz kağıt 4. bölmede bile olsa onu 1. bölmeye atmanız gerekiyor.

Gördüğünüz gibi sistem gayet basit. Burada amaç size çok sayıda tekrar yaptırarak kelimenin hafızanıza yerleşmesini sağlamak.

Bu arada kağıtlara sadece kelime ve anlamını yazmak zorunda değilsiniz tabii ki. Kelimenin içinde geçtiği bir cümleyi yazarak çalışmanızı daha akılda kalıcı hale getirebilirsiniz. Ya da bu yöntemi örneğin Rusça kelimelerin çekimlenmiş ve СВ, НСВ hallerini ezberlemek için de kullanabilirsiniz. Karar size kalmış. 

Herkese başarılar dilerim...
Categories: ,

1 yorum:

  1. Merhabalar,

    Öncelikle faydalı içeriklerle zenginleştirdiğiniz başarılı platformunuz için sizleri tebrik ederiz.
    Sitenizde ( http://volkanatalan.blogspot.com.tr/2015/02/rusca-cografi-yonler-denizcilik.html​​​​​​​ bölümünde) Rusça Türkçe çeviri hizmetlerimizle ile ilgili ufak bir bilgi notu ve sayfamıza ait bir link ( https://www.protranslate.net/tr/turkce-rusca-ceviri/  ) paylaşma konusunda sizinle iletişime geçmek istedik.

    Bu konuda bir çalışma yapmamız mümkün olur mu sizlerle??

    Teşekkürler
    Ekrem Bilice
    Marketing Specialist
    marketing@protranslate.net
    www.protranslate.net

    YanıtlaSil