30 Ocak 2016 Cumartesi

GERÇEK HAVA BÜKÜCÜ - HAVAYI SUYA ÇEVİREN ŞİŞE



Su bulmanın güç olduğu yerlerde havadan su elde etmek kulağa oldukça hoş geliyor. Avusturyalı tasarımcı Kristof Retezár da böyle düşünmüş olmalı ki çok kullanışlı bir ürün oraya çıkarmış.

Kristof Retezár havadaki nemi yoğunlaştırarak içilebilir su elde eden bir cihaz geliştirdi. Herhangi bir bisiklete de monte edilebilen bu cihaz gezginlerin uzun yolculuklarında büyük yardımcısı olacak. Çantaya doldurduğumuz şişelerin kapladığı alan ve ağırlığı da düşünüldüğünde bu aslında herkes için büyük kolaylık olacak.


Fontus adı verilen cihazın çalışma mantığı basit. Nasıl ki buzdolabından çıkardığımız bir şişenin üzerinde bir süre sonra ıslaklık meydana geliyorsa, bu cihazda da aynısı oluyor. Yani olay, havadaki nemin yoğunlaştırılarak bir yerde toplanması. Nereye gidersek gidelim havada mutlaka nem olacağı için cihazı istediğimiz zaman kullanabiliriz. Tabi havanın da biraz temiz olması gerekli.

Güneş enerjisiyle çalışan cihazın içinde, suyu iten hidrofobik yüzlerle bağlantılı ve soğutucu görevi gören yoğunlaştırıcılar var. Bu yüzeyler soğudukça havadaki nem yoğunlaşıyor ve suyu topluyor.



Fontus en uygun koşullarda saatte 500 ml'lik bir şişeyi doldurabiliyor. Havanın 30-40C derece ve nemin de yüzde 80-90 olması Fontus için en uygun koşullar olarak gösteriliyor.

Dünyadaki, özellikle Afrika'daki, su problemi düşünüldüğünde bence önemli bir gelişme. Havadan su elde etmek bu yöntemle zahmetsiz ve masrafsız gibi görünüyor. Şu an prototip halinde olan Fontus'un umarım fiyatı da uygun olur da bu saydığımız güzel özellikler havada kalmaz.

Kaynak: Live Science
Categories: , , , ,

0 comments:

Yorum Gönder