3 Haziran 2016 Cuma

BİLİM İNSANLARI "BEYNE BİLGİ AKTARAN" MATRIX BENZERİ BİR TEKNİK KEŞFETTİ



Bilim insanları beyne direkt olarak bilgi aktarmanın uykuya dalmak kadar kolay olabileceğini keşfetti. Bu gelişme, araştırmacıların öğrenmede yüzde 33 artış sağladığını iddia ettiği Amerika'nın Kaliforniya eyaletine bulunan HRL laboratuvarlarında mümkün kılındı. Görünüşe göre Matrix filmlerinden alışık olduğumuz sahneler çok yakında gerçeğe dönüşmek üzere.

Bu konu üzerinde çalışan araştırmacılar bilgiyi direkt olarak bir kişinin beynine aktarabilen bir simülatör geliştirdiklerini iddia ediyorlar. Dahası beyne aktarılan bilgi kişiye daha sonra yeni yetenekler öğretmek için kullanılabiliyor. Tıpkı Matrix filminde de Neo'nun beynine dövüş sanatları yüklendikten sonra saniyeler içinde kung-fu öğrenebilmesi gibi...

Çalışma ilk önce eğitimli bir pilot üzerinde uygulandı. Elektrik sinyalleri eğitimli pilotun beynine gönderildi ve sonra veri uçuş simülatörlerinde uçak kullanmayı öğrendikleri gibi deneyimsiz deneklere aktarıldı.

Bu çalışma ilk olarak Frontiers in Human Neuroscience dergisinde yayımlandı. Deney sonucunda, üzerinde elektrotlar bulunan başlıklar üzerinden beyin simülasyonu alan deneklerin pilotluk yeteneklerini artırdığı ve görevi yüzde 33 daha iyi öğrendiği anlaşıldı.

Araştırmacılardan biri olan Dr. Matthew Phillips'in söylediğine göre:

"Bu kulağa bilim kurgu gibi gelse de sistemimizi geliştirmek için geniş bir bilimsel temel bulunmakta. Odaklanmış olduğumuz görev hem bilgiyi hem de motor performansını birlikte yürütmeyi gerektiren bir uçak uçurma göreviydi. Bir şey öğrendiğiniz zaman beyniniz fiziksel olarak değişime uğrar. Nöroplastisite denen bir süreç içerisinde bağlantılar oluşturulur ve güçlendirilir. Konuşma ve hafıza gibi beynin belli başlı işlevleri bu pembe şeyin boyutuna bağlı olarak beynin belirli bölgelerinde bulunmaktadır."

 Kaynak: fossbytes
Categories: , , ,

0 comments:

Yorum Gönder