11 Haziran 2016 Cumartesi

GERÇEK ELMAS MİKRODALGA FIRINDA NASIL ÜRETİLİR?



Dünya'nın içinde yüksek basınç ve ısıya maruz kalarak şekillenmesi milyonlarca yıl süren elmaslar artık laboratuvarlarda bir kaç haftada üretilebiliyor.

Başlamadan önce bu yöntemle piyasada "imitasyon" olarak bilinen cubic zirconia gibi sahte elmaslar oluşmadığını söyleyeyim. Bu işlem yaklaşık 10 hafta kadar sürüyor ve en iyi gemolojistler bile madenden çıkarılan ve mikrodalga fırında üretilmiş bir elmas arasında fark bulamıyorlar.

DİKKAT!!!
EVDE DENEMEYİN. YALNIZCA BİLGİ VERME AMAÇLIDIR. 

Bu elmaslar metan gazı gibi karbon içeren gaz ile doldurulmuş mikrodalga fırınların içine küçük bir parça karbon koyularak üretiliyor. Sıcaklık daha sonra karbon yüksek ısılı plazma topu gibi parlamaya başlayana kadar artırılıyor. Yüksek sıcaklık karbon parçası içindeki atomların kendilerini kristal formunda şekillendirmesini ve sonunda dünyanın en sert elementi olan elmasa dönüşmesini sağlıyor.



Şimdilerde bu sentetik mücevherlere olan talep toplam talebin %1'i kadar ancak git gide daha çok kişi bu elmasları kanlı elmaslara tercih etmeye başladı. Ayrıca tek yapılması gereken uygun koşullar altında karbon ısıtmak olduğu için sentetik elmaslara daha az maliyetle sahip olunabilmekte.

Bloomberg tarafından aktarıldığına göre 18-35 yaş aralığındaki Kuzey Amerikalı tüketicilerin yalnızca %45 kadarı doğal ve işlenmemiş elmaslar tercih etmekteler.


Kaynak: fossbytes
[Görsel: Flickr, Jeffrey Beall]

0 comments:

Yorum Gönder