19 Ocak 2015 Pazartesi

KABLOSUZ MOUSE NASIL ÇALIŞIR?



Çoğu kablosuz mouse (fare) bilgisayarınızla iletişim kurmak için radyo frekansı (RF) teknolojisini kullanır. Bütün RF cihazları gibi kablosuz fare de iki temel parçaya ihtiyaç duyar. Bunlar verici ve alıcıdır. Kablosuz farenin çalışma mantığı şu şekildedir:

  1. Verici farenin içerisinde yer alır. Farenin hareketini ve basılan tuşların bilgisini kodlayan elektromanyetik (radyo) sinyalleri gönderir.
  2. Bilgisayarınıza bağlı olan alıcı sinyali alır, kodunu çözer ve farenin sürücü yazılımına ve bilgisayarın işletim sistemine gönderir.
  3.  Alıcı bilgisayarınıza takılabilen harici bir cihaz, bir genişleme yuvasına yerleştirdiğiniz özel bir kart ya da dahili bir bileşen olabilir.
Birçok elektronik cihaz iletişim kurmak için radyo frekanslarını kullanır. Cep telefonları, kablosuz ağlar ve hatta garaj kapısını açmaya yarayan cihazlar bunlara örnek olarak gösterilebilir. Olası bir çakışmadan kaçınmak için her cihaza farklı frekanslar atanır. Cep telefonları 900 megahertz, garaj kapısı açan cihazlar 40 megahertz ve 802.11b/g kablosuz ağlar 2.4 gigahertzlik frekans kullanır. Megahertz (MHz) “saniyede bir milyon döngü” demektir. Yani 900 megahertz saniyede 9 milyon elektromanyetik dalga oluşması anlamına gelir. Gigahertz ise “saniyede bir milyar döngü” demektir.

Televizyon uzaktan kumandası gibi kısa menzilli kablosuz iletişim için kullanılan kızılötesi teknolojisinin aksine RF cihazları alıcı ve verici (fare) arasında engel olsa da iletişim kurabilirler. Tıpkı radyo dalgalarını kullanan farklı türdeki cihazlar gibi kablosuz mouse sinyalleri masanız ya da monitörünüz gibi engellerin içerisinden geçebilirler.



Radyo frekansı teknolojisi kablosuz farelere birkaç avantaj sağlar:
·         RF vericileri düşük miktarda güce ihtiyaç duyar ve pille çalışabilirler.
·         RF parçaları ucuzdur.
·         RF parçaları hafiftir.

Günümüzde piyasada bulunan çoğu mouse top izleme sistemindense optik algılayıcı teknolojisini kullanır. Optik teknoloji daha kesin sonuçlar verir ve kablosuz fareyi neredeyse her yüzeyde kullanabilmenizi sağlar.

Eşleştirme ve Güvenlik
Farenin içerisinde bulunan vericinin alıcıyla iletişim kurabilmesi için eşleşmeleri gerekmektedir. Bu, iki cihaz da ortak kimlik kodunu kullanarak aynı kanalda aynı frekansta çalışıyor demek oluyor. Eşleştirmenin amacı diğer kaynaklardan ve RF cihazlarından yapılabilecek müdahaleleri engellemektir.

Eşleştirme yöntemi farklı mouse üreticilerine göre değişiklik gösterir. Bazı cihazlar eşleşmiş şekilde hazır gelirken bazı cihazların kullandığı yöntem de özel bir tuşa basıldığında ya da alıcı ve mouse üzerindeki bir düğme çevrildiğinde kendi kendine meydana gelen eşleştirme sırasıdır.

Farenizin alıcıya ilettiği veriyi korumak için çoğu kablosuz mouse veriyi okunamayacak bir formata kodlayan kriptolama şeması içerir. Bazı cihazlar da mouse ve alıcının önceden belirlenmiş bir model kullanarak kendi kendine frekans değiştirmesini sağlayan frekans atlama yöntemini kullanır. Böylece başka cihazlarla çakışmamak ve başka birisinin cihazınızdan veri çalmaması için fazladan bir koruma sağlanmış olur.


howstuffworks.com sitesinden çevrilmiştir.

Görsel: [Flickr, raneko]

2 yorum:

  1. speed link fortus gaming mouse aldım usb alıcısını kabettim yeni usb alıcısı aldım nasıl eşleştirebilirim ?

    YanıtlaSil
  2. maos bilgisayarı gormiyor

    YanıtlaSil